Indiferent de persoana, copil sau adult, muscatura de capusa poate fi extrem de periculoasa, aceasta fiind capabila sa transmita numeroase boli prin intepatura acestora, majoritatea fiind extrem de periculoase. Este important ca fiecare persoana sa constientizeze care sunt principalele pericole implicate de contactul cu acest parazit, dar si ce metode de prevenire pot adopta in aceste situatii.
Primavara reprezinta cea mai periculoasa perioada a anului, acesta fiind si sezonul capuselor, moment in care acestea ies din hibernare pentru asi cauta o gazda din care sa se hraneasca nestingherita.
Din momentul in care capusa a gasit o gazda, aceasta poata sta atasata pana la 72 de ore. In cazurile in care capusele sunt eliminate rapid, sansele de imbolnavire se diminueaza semnificativ.
Exista doar doua tipuri de capuse:
Cele doua tipuri sunt cunoscute in cel putin 800 de specii diferite pe toata suprafata planetei, acesta facand parte din familia lxodidae.Contaminarea de la capusa lxodidae se petrece, de cele mai mutle ori, dupa ce acest parazit se hraneste cateva zile din gazda acestuia. Spre final, capusa se umple cu sange si incepe sa elimine substante periculoase in tesutul gazdei. Capusele moi au corpul rotund si se hranesc intr-un interval mai scurt de o ora, transmiterea bolii petrecandu-se in mai putin de un minut.
Capusele pot transmite urmatoarele boli :
- Alzheimer;
- Screloza;
- Boli reumatice;
- Febra recurenta;
- Encefalita powassan;
- Anaplasmoza;
- Erlichioza;
- Boala Lyme;